Cervera ja es comença a preparar per acollir, del 16 al 23 de juliol, la 42a edició de la Càtedra Emili Pujol, un esdeveniment que aquest estiu tornarà a posar la ciutat en l’epicentre del món de la música clàssica del país i de tot el sud d’Europa.
Durant aquestes dates confluiran a Cervera un Curs de Música amb més de 160 d’alumnes procedents d’arreu del món; un Festival Internacional amb diversos concerts de cambra i orquestrals; així com el certamen firal dedicat al món lutier més important a nivell europeu.
El Curs de Música supera els 160 alumnes i recupera els de procedència internacional
Un dels grans eixos de la Càtedra, el Curs de Música, certifica el seu bon estat de salut superant els 160 alumnes. A més, es recuperen clarament els estudiants que arriben, a més des de diferents punts de Catalunya, de l’Estat espanyol i també els de procedència internacional. En aquest sentit, el Curs acollirà alumnes arribats de països com França, Noruega, Albània, Andorra, Egipte i Hongria.
Enguany s’hi impartiran classes de violí, viola, violoncel, contrabaix, guitarra, piano, flauta, oboè, clarinet, fagot, trompeta, trompa, trombó, saxo, banda i orquestra. Per fer-ho possible, l’organització ha contractat 22 professors d’alt nivell i de diversa procedència, tots ells experts en el seu àmbit. Un any més, es comptarà amb el reconegut director, Manuel Valdivieso, com a director de l’Orquestra i la banda que es formarà durant el curs. Els alumnes podran gaudir de l’oportunitat de participar en els diferents concerts i audicions del Festival Internacional de Música.
Una novetat important és que el Curs de Música es trasllada, durant aquesta edició, a l’Escola Jaume Balmes, ja que la Universitat està en obres.
Un Festival Internacional de Música amb 10 concerts
La Càtedra Cervera també inclou un prestigiós Festival Internacional de Música, en el qual enguany s’han programat 10 concerts de diferent tipologia estilística i que commemora el 50è aniversari de la mort del mestre Pau Casals.
El concert inaugural tindrà lloc el diumenge 16 de juliol, amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i, Giuliano Carmignola, violí solista i director. S’hi interpretaran obres de Bach i Vivaldi i es farà al Paranimf de la Universitat.
Dimarts, 18 de juliol i també al Paranimf, tindrà lloc el concert “París i Pau Casals” amb el qual es rememora l’estada a França del mestre Casals.
Dimecres, 19 de juliol al mateix espai, també es farà un concert dedicat a Casals molt especial. En aquest cas, es reproduirà fidelment el concert que el mestre del Vendrell va oferir a la Casa Blanca 13 de novembre de l’any 1961 amb la presència de John Fitzgerald Kennedy.
El dia següent, dijous, 20 de juliol, aquest festival que se centra en el món de la clàssica, s’obre a diferents estils i, en aquesta ocasió, fa una homenatge al món de la cobla. Amb el propòsit de “El Festival surt al carrer”, l’organització vol apropar la música a tot el públic amb un concert gratuït a la Plaça Universitat. Anirà a càrrec de la Bellpuig Cobla amb Concepció Ramió com a directora.
El divendres, 21 de juliol, el certamen musical torna al Paranimf per presentar l’Orquestra del Festival que dirigirà Manuel Valdivieso.
Finalment, el 22 de juliol, arribarà un dels moments més especials on podrem apreciar el resultat del Curs de Música, ja que els seus alumnes protagonitzaran la Banda i Orquestres del Festival de Música, també sota la direcció de Manuel Valdivieso. Cal tenir en compte que aquest concert tindrà lloc al Gran Teatre de la Passió de Cervera.
El certamen també inclou l’anomenat OFF Festival que tindrà lloc el dissabte, 22 de juliol, a l’Auditori Municipal. Al llarg de tota la jornada, s’hi podran escoltar diverses audicions dels alumnes del Curs.
Una Fira de Lutiers única al sud d’Europa
La Càtedra inclou en una de les seves jornades, la fira del món lutier més important del sud d’Europa.
Fins a 9 tallers, amb un total de 20 professionals dedicats a la luteria i als complements musicals, es reuniran al nou emplaçament de l’Escola Jaume Balmes el dimecres, 19 de juliol, per mostrar el seu art i el resultat de la seva feina: uns instruments únics i de gran qualitat.
Com és habitual, la Fira de Lutiers exhibirà instruments d’un valor incalculable. En aquesta dissetena edició, es podrà veure un dels violoncels que van pertànyer a Pau Casals. Es tracta d’un violoncel construït per Marc Laberte del 1921 a Mirecourt (França). Justament, amb aquest instrument, Casals va tocar durant dos anys en 55 concerts als Estats Units, en moltes sales Bèlgica i Anglaterra.