El paer en cap, Joan Santacana; la regidora de Cultura, Mercè Carulla; i la regidora de Festes, Mireia Brandon, han presentat la programació de la 44a Isagoge i la Festa Major, en un acte a l’antiga església de Sant Joan, el dilluns 7 de setembre.
Els dos esdeveniments preveuen unes cinquanta activitats, entre els dies 19 i 28 de setembre, sempre garantint el control d’aforament i les mesures sanitàries de prevenció de la Covid-19.
Segons el paer en cap, Joan Santacana, “Cervera vol tirar endavant, malgrat tot, la setmana cultural i la seva Festa Major”.
La Isagoge es dedica a la figura de Josep Benet i Morell (Cervera, 1920 – Sant Cugat, 2008). Enguany la Generalitat de Catalunya commemora l’Any Benet, en motiu del centenari del seu naixement. Josep Benet, historiador, advocat i polític, fou nomenat fill predilecte de Cervera l’any 1991. Ara la ciutat li dedica un nou homenatge amb la setmana cultural Isagoge.
El primer acte serà la descoberta d’una placa commemorativa a la seva casa natal, al carrer Major, 19, actual Casa Dalmases.
El seu deixeble, l’historiador Jordi Oliva, de Sedó, ha preparat l’exposició en moviment “La ciutat de Josep Benet”, una visita guiada per quatre escenaris de Cervera relacionats amb la vida de Benet: l’església de Sant Joan, la plaça Santa Anna, el Centre Obrer i la plaça del Fossar. Les visites guiades aniran a càrrec dels historiadors cerverins Max Turull, Teresa Salat i Teresa Porredon, respectivament, i l’antropòleg Roger Costa.
L’Auditori Municipal es convertirà en un espai audiovisual on es projectaran documentals dedicats a Josep Benet. La inauguració anirà a càrrec del periodista Xavi Santesmasses i la cloenda la farà Mònica Terribas.
També estan previstes altres activitats com la representació de “La porta de les bones intencions”, dirigida per Pep Oriol, amb escenografia i vestuari de la Passió Medieval; una xerrada i exposició sobre els 50 anys de la Coral infantil Nova Cervera; l’exposició “ConfinArt”, visites teatralitzades, tallers familiars, concert d’orgue, jazz…
Per la regidora de Cultura, Mercè Carulla, en aquests moments “la cultura és necessària per al públic i també per a les companyies i tot el sector que en viu; la cultura és segura”.
Pel que fa a la Festa Major, segons la regidora de Festes, Mireia Brandon, vol tenir “un record a totes les persones que ens han deixat a causa de la Covid-19 i un reconeixement a totes aquelles persones que han estat i estan a primera línia lluitant per combatre la pandèmia”. “Ens trobem en una crisi per una emergència sanitària, però també cal mirar endavant”.
Les activitats, igual que es va veure per la Festiuada, s’han programat amb l’ànim de donar suport al comerç i artistes locals.
Com a novetat d’enguany, el Pregó se celebrarà a peu de carrer, a la plaça Major, al costat del públic assistent. Anirà a càrrec del personal del Centre d’Atenció Primària de Cervera. Mentre que enguany l’entitat homenatjada serà la Coral infantil Nova Cervera, en motiu del 50è aniversari.
Les activitats es concentraran al carrer, com la Nit de pubs; el concert mòbil amb The Xandals, i les actuacions teatrals dels grups cerverins Alea Teatre, Fadunito i Sound de Secà. S’estrenarà el pati dels “Silos” (sitges del SENPA), com a escenari de concerts, amb les actuacions de Lasta Sanco i Les Montses; havaneres amb Les Anxovetes i l’orquestra Selvatana.
El seguici de Festa Major enguany serà “en línia”, amb la retransmissió d’un vídeo amb les actuacions de les entitats de cultura popular en diferents escenaris del patrimoni monumental de la ciutat. El mateix es farà amb el seguici de la Festa Major petita del dilluns. Les retransmissions s’oferiran a través del canal de YouTube de la Paeria de Cervera.
Clourà la Festa Major un castell de focs des de tres punts diferents perquè es pugui veure des dels balcons de tota la ciutat.