La Universitat de Cervera serà l’escenari, dilluns 26 de febrer, d’aquesta competició professional que organitza l’Associació Catalana de Sommeliers, amb sessions al matí i la final a la tarda, a les 16 hores, oberta al públic al Paranimf.

L’Associació Catalana de Sommeliers (ACS) també celebra aquell dia la tradicional Nit del Sommelier, que tindrà lloc al restaurant Els Comdals de Vergós.

Per a l’organització dels actes, en aquesta edició l’ACS compta amb la col·laboració de la Paeria de Cervera, el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la Denominació d’Origen Costers del Segre.

El vicepresident per Lleida de l’ACS, Xavier Navarro; el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú; i la regidora de Turisme de la Paeria de Cervera, Judit Guim, han presentat l’esdeveniment en una roda de premsa que ha tingut lloc dijous 8 de febrer, a la Sala de Quadres de la Paeria de Cervera.

La regidora de Turisme, Judit Guim, ha “celebrat que els sommeliers catalans hagin escollit Cervera per a la celebració d’aquest concurs”. Confia que “serà una bona oportunitat per donar a conèixer el patrimoni i recursos turístics de Cervera als sommeliers professionals. Un col·lectiu molt estratègic en la prescripció de les experiències lligades al vi i l’enoturisme”.

Per la seva banda, Jordi Verdú ha explicat que “aquesta reunió professional ajudarà a donar a conèixer els vins de la DO Costers del Segre i els productes agroalimentaris de qualitat que s’elaboren a les Terres de Lleida”.

Finalment, Xavier Navarro ha agraït “la col·laboració institucional de la Paeria de Cervera i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. Estem convençuts que la celebració d’aquest concurs a les Terres de Lleida servirà per promocionar els vins de la DO Costers del Segre, ja que es tracta d’una trobada que congrega sommeliers de tot el país”.

 

Durant el sopar de la Nit del Sommelier es reconeixerà la tasca dels professionals, dels cellers i de les iniciatives pioneres en el món del vi, i finalitzarà donant a conèixer el nom del o la Millor Sommelier de Catalunya 2024.

 

Competició en dues fases

La competició es desenvoluparà en dues fases de matí i tarda. En una primera semifinal, a partir de les 10 hores en una de les aules de la Universitat de Cervera, tots els participants s’enfrontaran a dues proves. Una escrita, i una altra pràctica que consistirà en el tast comentat de tres begudes, dos vins i un tercer producte que hauran d’identificar. Pel que fa als vins, un d’aquests l’hauran de comentar en llengua estrangera. En aquesta fase matinal eliminatòria el comitè tècnic seleccionarà els tres millors concursants, que seran els que passaran a la final de la tarda.

A partir de les 16 hores, al Paranimf de la Universitat de Cervera s’iniciaran les proves de la final davant de tots els companys i del públic assistent. Aquesta final pràctica comptarà amb una prova sorpresa, prova de servei, tast i identificació de productes, correcció d’una carta errònia, presa de comanda i maridatge, decantació, estil. El jurat professional que avalua les proves estarà format per sommeliers professionals i antics guanyadors del concurs.

La final estarà oberta al públic i també es retransmetrà en directe per les televisions locals de Catalunya.

 

Amb aquest concurs, l’ACS té com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement de la professió, el coneixement dels vins i productes gastronòmics de tot el món, així com reforçar els vincles, l’amistat i la col·laboració entre els professionals del vi.

 

Sopar i Nit del Sommelier

Al vespre, el restaurant Els Comdals acollirà la Nit del Sommelier amb una mostra i degustació de vins DO Costers del Segre i un Sopar de Maridatge amb productes km0 i elaborat a divuit mans per nou xefs lleidatans. Els restauradors participants seran Jesús Gimena (L’Espurna de Lleida), Sergi Ortiz (Antic Forn de Cervera), Francesc Molins (Cal Xirricló de Balaguer), Ignasi Bustamante i Adrián Zahino (El Celler Montsonís), Àngel Segura (Els Comdals de Cervera), Albert Marimón (La Cava de Tàrrega), Sergi Aritzeta (El Truc d’Agramunt), Gonzalo Ferreruela (Ferreruela, Lleida), Juanjo Ceresuela (Nobadis de Cervera).

 

Premis ACS

Durant la vetllada, i abans d’anunciar qui serà el o la Millor Sommelier de Catalunya 2024, l’ACS també presentarà i entregarà el Premis que cada any s’escullen per votació dels socis i sòcies de l’entitat. Aquests guardons són el Premi trajectòria; Millor comunicador/a, Millor Iniciativa en el món del vi, Millor oferta enoturística, i Millor sala.