Dos de les campanes de Santa Maria de Cervera, Seny Major i Carranca, es van construir l’any 1424, ara fa 600 anys, i per commemorar l’efemèride els Campaners de Cervera, amb la col·laboració de la Paeria i la Parròquia, han preparat un extens calendari d’activitats, que es va presentar ahir a l’Auditori Municipal.

El paer en cap, Jan Pomés; el regidor de Cultura i president del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé; el president de l’Agrupació Cultural Campaners de Cervera, Xavier Juan; el rector de la Parròquia de Cervera, Mn. Abel Trulls, i el president de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, el cerverí Ramon Gené, van ser els encarregats de presentar les activitats commemoratives.

Al voltant de la temàtica del campanar i les campanes de l’església de Santa Maria, està previst organitzar concursos de dibuix, poesia i fotografia.
El primer està adreçat als escolars de primària, que presentaran els seus treballs aquest trimestre i l’exposició dels treballs i el lliurament dels premis es farà per les festes de Nadal. Al concurs de poesia hi participaran els alumnes dels instituts, i l’exposició i els premis seran per Sant Jordi. Finalment, el concurs de fotografia, que serà obert a tothom. Properament es publicaran les bases, mentre que l’exposició i el lliurament dels premis serà al setembre del 2025 (Isagoge).

Per la Isagoge 2025 serà quan tindrà lloc el gruix d’activitats: exposicions, xerrades, una trobada de campaners i un concert de campanes, entre d’altres.

Abans, el 2 d’abril del 2025 es farà la festa d’aniversari, en què es farà un pastís amb espelmes amb el repte que les apagui la campana Seny Major quan gira.

Seny Major i Carranca
Del conjunt de sis campanes de l’església de Santa Maria són les més antigues (1424) i les més populars i apreciades per la ciutadania. Seny Major dona nom a l’agrupació d’entitats de cultura popular de Cervera; i la Carranca, al Ball de Diables de Cervera Carranquers.
Seny Major pesa un 2.800 kg, fa 113 cm i el seu so és un mi natural. La Carranca, uns 1.000 kg, 113 cm i sol sostingut.

Campaners de Cervera
L’Agrupació Cultural Campaners de Cervera es va crear l’any 1985 amb la finalitat de preservar la tradició campanera de la ciutat. Actualment té uns 50 membres i el campaner titular és Xavier Juan. És una de les agrupacions de Catalunya que mantenen els tocs manuals, declarats patrimoni cultural immaterial per la UNESCO l’any 2022.